"...
Eğleniyorlardı. Yaşıyorlardı. Ve ben, kafamın içine ve yalnız kendi ruhuma kapanmakla onların üstünde değil, altında bulunduğumu anlıyordum. Şimdiye kadar zannettiğim gibi, kitleden ayrılmanın bir hususiyet, bir fazlalık değil, bir sakatlık demek olduğunu hissediyordum. Bu insanlar dünyada nasıl yaşamak lazımsa öyle yaşıyorlar, vazifelerini yapıyorlar, hayata bir şey ilave ediyorlardı. Ben neydim? Ruhum bir ağaç kurdu gibi beni kemirmekten başka ne yapıyordu? Şu ağaçlar, onların dallarını ve eteklerini örten karlar, şu ahşap bina, şu gramofon, şu göl ve üzerindeki buz tabakası ve nihayet bu çeşit çeşit insanlar hayatın kendilerine verdiği bir işi yapmakla meşguldüler. Her hareketlerinin bir manası vardı, ilk bakışta göze görünmeyen bir manası. Ben ise, dingilden fırlayarak, boşta yuvarlanan bir araba tekerleği gibi sallanıyor ve bu halimden kendime imtiyazlar çıkarmaya çalışıyordum. Muhakkak ki dünyanın en lüzumsuz adamıydım. Hayat beni kaybetmekle hiçbir şey ziyan etmeyecekti. Hiç kimsenin benden bir şey beklediği ve benim hiç kimseden bir şey beklediğim yoktu.
...
"
...
"...
Belki dört saatten beri yürüyordum. Ne diye yoldan ayrılıp buraya saptığımın, niçin geri dönmediğimin farkında değildim. Başımın yanması azalmış burnumun kökünde hissettiğim karıncalanma geçmişti. Yalnız içimde müthiş bir boşluk hissi vardı. Hayatımın en dolu, en manalı zannettiğim bir devresi birdenbire boşalmış, bütün manasını kaybetmişti. En tatlı emellerinin tahakkukunu gördüğü bir rüyadan acı hakikate uyanan bir insan gibi içim çekiliyordu. ona hakikaten dargın değildim; asla kızmıyordum. Sadece müteessirdim. "Bunun böyle olmaması lazımdı" diyordum. Demek ki beni bir türlü sevemiyordu. Hakkı vardı. Beni hayatımda hiç, hiç kimse sevmemişti. Zaten kadnılar pek acayip mahluklardı. Bütün hatıralarımı toplayarak bir hüküm vermek istediğim zamani kadınların hiçbir zaman sahiden sevemeyecekleri neticesine varıyordum. Kadın sevebileceği zaman sevmiyor, ancak tatmin edilmeyen arzulara üzülüyor, kırılgan benliğini tamir etmek istiyor, kaybedilen fırsatlara yanıyor ve bunlar ona aşk çehresi adı altında görünüyordu. Fakat böyle düşünmekle Maria'ya haksızlık ettiğimi çabuk anladım. Onu her şeye rağmen bu çeşit bir mahluk addedemezdim. Sonra onun da ne kadar ıstırap çektiğini görmüştüm. Sırf bana acıdığı için bu kadar üzülmesine imkan yoktu. O da aradığı ve bulamadığı bir şeye yanıyordu. Fakat bu neydi? Bende daha doğrusu aramızdaki münasebette eksik olan neydi?
Bir kadının bize her şeyini verdiğini zannettiğimiz anda onun hakikatte bize hiçbir şey vermiş olmadığını görmek, bize en yakın olduğunu sandığımız sırada bizden, bütün mesafelerin ötesindeymiş kadar uzak bulunduğunu kabule mecbur olmak acı bir şey.
..."
2 yorum:
Kurk Mantolu Madonna`yi ilk lisede okumustum. Cok begendigimi animsiyorum. Ama esas Icimizdeki Seytani da ayni yaz okuyup bittiginde hungur hungur aglamistim da annem cok uzulmustu ne oluyor bu kiza diye :)
Gecenlerde ablamdan buraya gelen bir arkadasla bana ayni kitaplari gondermesini istedim, cok merak ettim, simdi bende nasil hisler uyandiracak, hayat benden ne alip ne goturmus, ne kadar degismisim diye.
Once Icimizdeki Seytani okudum, agladim yine ama daha az, cunku sonunu biliyordum bu sefer. Kurk Mantolu Madonna`yi da yine cok begendim. Bir tanidigim demisti ki S.Ali K.M.Madonnayi parasiz kaldigi bir an satsin diye yazmis... Bilemedim, keska her parasiz kalan boyle yazabilse diye dusundum.
Bir de cok fazla degismedigim, sertlesip olgunlasmadigim icin sevindim...
ne garip değil mi...
insanın keşke hep parasız kalsaymış diyesi geliyor... ama dili varmıyor...
Yorum Gönder